Vegetariánské menu vhodné i pro masožravce

Asi 6 % Čechů se označuje za vegany nebo vegetariány – základní myšlenkou těchto jídelních pravidel je omezení konzumace živočišné stravy. Vegetariánská jídla ale v žádném případě nejsou nuda. Ochutnejte některý z našich vegetariánských či veganských receptů a uvidíte, že „flákotu“ na talíři ani nebudete postrádat.

Nejčastější důvody k vegetariánství a veganství

S vysokou spotřebou živočišných produktů se rychle rozvíjí civilizační choroby. Zároveň vegetariáni a vegani upozorňují na etickou stránku konzumace zvířat a jejich produktů — záběry z jatek či z velkochovů v mnohých z nás vyvolávají pocity viny. Je také pravdou, že rostlinná strava potřebná k vykrmení prasete nebo krávy by nasytila mnohem více lidí než maso z tohoto zvířete.

Tyto důvody jsou zcela jistě závažné a každý z nás by se nad nimi měl zamyslet, stejně jako nad svou spotřebou masa. Pokud vám není lhostejné vaše zdraví, pocity zvířat a budoucnost planety, můžete zkusit vynechat třeba jen jedno masité jídlo týdně. Ročně tak „ušetříte“ 52 masitých porcí. Pokud by každá porce představovala 150 g masa, jde celkem o 7,8 kg, tedy například o 3 kuřecí životy. Ochutnejte naše vybrané veganské a vegetariánské recepty a maso vám chybět určitě nebude.

Vegetariánská snídaně pro mlsouny

Začněte zvolna a zkuste si udělat rostlinnou snídani. Zapečená a nakrájená granola je vlastně domácí müsli, které drží ve tvaru obdélníku nebo čtverce. Z uvedeného množství uděláte asi 32 porcí, které můžete uskladnit ve vzduchotěsné nádobě nebo v mrazáku. Budete tak mít po ruce zdravou a chutnou snídani nebo svačinu.

Ingredience:

  • 400 g másla,
  • 200 g třtinového cukru,
  • 300 g medu,
  • 300 g oblíbených ořechů a semínek,
  • 300 g sušeného ovoce (např. brusinky, hrozinky, lyofilizované plody…),
  • 700 g ovesných vloček,
  • sůl,
  • případně koření (skořice, kardamom, vanilka…).

Postup:

Do hrnce vložte máslo, cukr, med, špetku soli a pokud chcete, tak i koření. Vše pomalu ohřívejte na mírném plameni, dokud se směs nerozpustí a nespojí. Ostatní ingredience pokrájené na stejně velké kousky vsypte do velké mísy a zalijte rozehřátou směsí. Obsah mísy nasypte na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 40 minut (dozlatova). Vychladlou dobrotu pak krájejte na stejně velké kousky a uskladněte.

Zapečená granola

Oběd plný síly (a zeleniny)

Vegetariáni musí myslet především na správný poměr živin, který svému tělu dodávají. Bílkoviny doplňují hlavně luštěninami a mléčnými výrobky. Někteří pomáhají trávení probiotiky (např. Linex Forte). U veganských receptů však klasické mléko použít nemůžete – existují však rostlinné varianty, které se nejčastěji vyrábějí z ořechů, sóji či rýže. Veganský bezlepkový recept na pizzu však obsahuje jen jedinou rostlinnou alternativu sýru, jinak si vystačíte s běžnými surovinami.

Těsto na pizzu:

  • 1 květák,
  • 100 g mandlové mouky,
  • 1 lžička oregana,
  • 4 vejce,
  • sůl,
  • pepř.

Náplň:

  • 3 brambory,
  • 1 malá cuketa,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 100 g nastrouhaného rostlinného sýru,
  • 1 menší cibule,
  • tymián,
  • sůl,
  • pepř.

Květák v mixéru podrťte na kousky podobné rýži. Litr této „rýže“ vsypte do velké mísy, přidejte mandlovou mouku, oregano, sůl, pepř a rukama promíchejte. Následně do směsi vyklepněte vajíčka a hnětením spojte všechny suroviny do těsta. Poté nechte těsto 10 minut odležet. Na pečicím papírem vyloženém plechu zformujte oválnou placku s vyššími okraji a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 minut zapéct.

Brambory a cuketu nakrájejte na tenké plátky, osolte a nechte odstát asi 15 minut. Přebytečnou vodu ze zeleniny slijte a plátky vysušte utěrkou. Upečené těsto na pizzu potřete olejem, posypte rostlinným sýrem, plátky brambor a cukety, krájenou cibulí, tymiánem a nakonec opět sýrem. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a pečte dalších 15 minut.

Veganský dort

Veganský čokoládový dort

Každé správné menu by mělo končit sladkou tečkou. Připravte si veganský dort podle jednoho z nejlepších veganských receptů.

Korpus:

  • 180 g hladké mouky,
  • 90 g kakaa,
  • 100 g cukru moučka,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 360 ml mandlového mléka,
  • 125 ml kokosového oleje,
  • 250 g jablečného protlaku,
  • 60 ml javorového sirupu,
  • 1 lžička jablečného octa,
  • 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým cukrem).

Krém:

  • 400 ml kokosového mléka,
  • 300 g veganské čokolády,
  • 60 ml kokosového oleje,
  • 80 g cukru moučka,
  • marmeláda,
  • čerstvé ovoce.

Nejprve si den předem připravte krém. Rozehřejte kokosové mléko, vlámejte do něj čokoládu, přidejte cukr a olej a směs míchejte, dokud nebude mít krémovou konzistenci. Pak nechte krém vychladnout a schovejte ho do lednice.

Druhý den vytvořte těsto na korpus – v jedné míse smíchejte všechny suché suroviny, v druhé pak všechny tekutiny. Do tekutého obsahu postupně přisypávejte suchou směs a pořádně míchejte metličkou. Těsto nalijte do olejem vymazané a vysypané 18cm formy a pečte necelou hodinu při 180 °C. Po vychladnutí korpus nakrájejte na 3 pláty – první patro potřete marmeládou a promíchaným krémem, do druhého a do třetího můžete místo ní přidat nakrájené ovoce. Nakonec zbytkem krému potřete kraje a vrchní část dortu a ozdobte ovocem. Pokud necháte dort jeden den odležet v lednici, krém se vsákne do korpusu a bude mnohem vlhčí.

Dejte šanci bezmasému menu

Už se vám sbíhají sliny? Zkuste občas vynechat masitou stravu a časem si jistě najdete vegetariánské recepty, které si zamilujete. Možná to bude právě některý z našeho článku – stačí jen odhodit předsudky a vyzkoušet něco nového.

 

Dále čtěte:

5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení

Nejčastější omezení ve stravování: Vegetariánství, veganství a vitariánství

Palačinky – recept na slanou, sladkou i banánovou variantu

 

 

Tereza Hášová