Sladké bezlepkové recepty: Mlsejte i bez klasické mouky

Trpíte nesnášenlivostí lepku, a přesto byste rádi mlsali? Přinášíme vám ty nejlepší recepty na bezlepkové moučníky, které zachutnají celé rodině. S námi připravíte snadno bezlepkovou bábovku, ovocný koláč i (nejen) vánoční perníčky.

Lepek najdete v obilninách

Lepek se vyskytuje v semenech mnoha obilnin – hlavně v pšenici, ječmenu, žitu a ovsu. Po průchodu lepku do organismu se v tenkém střevě spustí proces, který umožní průchod bílkovin do cévního systému. Ty zde pak mohou způsobit přetížení imunitního systému, protože obranné látky začnou útočit na orgány vlastního těla, které mají na povrchu podobné bílkoviny.

Lepek se nachází v mnoha tradičních jídlech – zejména v klasické mouce, pečivu, těstovinách, müsli, sladkých i slaných těstech a mnoha dalších výrobcích. Díky němu je těsto vláčné a tvárné, po upečení pak pečivo pěkně křupe.

Celiaci se musí lepku vyhýbat

Nesnášenlivost lepku se nazývá celiakie. Osoby, které jí trpí nebo mají na lepek silnou alergii, musí dodržovat bezlepkovou dietu. Celiakie vzniká z mnoha příčin – genetickými dispozicemi, poruchou imunity, prodělanými infekcemi či špatnými stravovacími návyky. Lidé nesnášející lepek mohou po jeho požití postihnout nepříjemné stavy, například bolesti břicha a hlavy, průjem či bolavé klouby a svaly. Pokud však celiakií nebo alergií netrpíte, určitě lepek z jídelníčku zcela nevyřazujte. Zbytečné striktní vysazení lepku může zvyšovat riziko vzniku cukrovky. Přesto si však můžete dopřát oddech a třeba jeden den v týdnu lepek vynechat.

Bezlepkové recepty na dezerty pro celou rodinu

Ve většině klasických moučníků můžete zaměnit klasickou mouku za bezlepkovou – kukuřičnou, jáhlovou, pohankovou, rýžovou a další. Mají však různé vlastnosti, proto budete muset nejdříve trochu experimentovat, aby mělo těsto správnou konzistenci. Zkuste naše ověřené bezlepkové recepty a pochutnejte si na sladké tečce bez klasické mouky.

Hrníčková bezlepková bábovka

Ingredience:

  • 2 hrnky bezlepkové mouky,
  • 1 hrnek cukru,
  • 1 hrnek mléka,
  • 0,5 hrnku oleje,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 3 vejce,
  • 4 lžíce kakaa,
  • kukuřičná strouhanka a tuk na vymazání.

Postup:

Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte kukuřičnou strouhankou. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem a pomalu přidávejte olej. Přisypte mouku a prášek do pečiva a promíchejte. Do směsi přidejte mléko, promíchejte a nakonec nezapomeňte na vyšlehaný sníh. Jednu třetinu těsta odeberte a přidejte do ní kakao. Jako první nalijte do formy světlou část, poté kakaovou. Pečte při 180 °C asi 50 minut.

 

Bezlepkový koláč s ovocem a drobenkou

Ingredience na těsto:

  • 300 g polohrubé kukuřičné mouky,
  • 300 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 150 g cukru moučka,
  • 100 ml oleje,
  • 1 lžička jedlé sody
  • a ovoce podle chuti (čerstvé nebo mražené).

Drobenka:

  • 1 vanilkový cukr,
  • 50 g cukru moučka,
  • 100 g polohrubé kukuřičné mouky,
  • 80 g másla.

Postup:

Ve větší míse smíchejte mouku, cukr a jedlou sodu. Přilijte všechny tekuté suroviny a vymíchejte těsto. Vylijte jej na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný a vysypaný) a klaďte plátky či kousky ovoce. Ručním hnětením uvedených ingrediencí vytvořte drobenku, kterou posypte vršek koláče. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 30 minut.

Bezlepkové perníčky 

Bezlepkové perníčky

Ingredience:

  • 700 g pohankové mouky,
  • 300 g třtinového cukru,
  • 200 g medu,
  • 3 vejce,
  • 1 lžička mletého hřebíčku,
  • 1 lžička mleté skořice,
  • 0,5 lžičky jedlé sody,
  • 0,5 lžičky citronové kůry.

Postup:

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké a vláčné těsto. Zabalte jej do igelitu nebo fólie a nechte v lednici odpočívat do druhého dne. Těsto rozválejte a vykrájejte oblíbené tvary. Přetřete je rozmíchaným vajíčkem a pečte asi 10 minut při 175 °C. A nakonec perníčky samozřejmě ozdobte polevou.

 

Dále čtěte:

Zásadotvorné (zásadité) potraviny: Proč jsou pro náš organismus prospěšné?

Bakterie ve střevech: Jak obnovit střevní mikroflóru?

Vegetariánské menu vhodné i pro masožravce

Tereza Hášová

Celý život bojuji s atopickým ekzémem, proto se zajímám zejména o prospěšný životní styl a péči o pokožku. Ráda vařím klasická jídla ve zdravějším hávu a věnuji se i psychické hygieně. Myslím, že zdravé zažívání a pohyb mají velký vliv na fungování našeho těla a duševní pohodu.