Recepty na lívance: Banánové, bez mouky i s kefírem

Kdo z nás by neměl rád lívance? Jsou nadýchané, dozlatova usmažené a skvěle chutnají v sladké i slané variantě. My vám přinášíme oblíbené recepty na zdravé lívance, které si uděláte doma za pár minut.

Lívance jsou oblíbenou snídaní i dezertem. Ovšem pro někoho mohou být příliš těžkým jídlem, se vší tou pšeničnou moukou a smažené v oleji příliš zdravé jídlo nepřipomínají. Naštěstí dnes existuje spousta tipů a triků, jak si udělat lívance bez lepku, bez mouky a zdravě.

Čím nahradit pšeničnou mouku?

Ze všeho nejdříve si musíme uvědomit, že každá mouka má odlišnou chuť a i lívance tak budou s použitím například špaldové mouky chutnat trochu jinak. Navíc každý druh mouky potřebuje i jiné množství vody, resp. tekutin, abyste získali tu správnou konzistenci těsta. A v neposlední řadě, pokud si chcete připravit bezlepkové lívance,sledujte poměr lepku v mouce.

Lepek je dnes takovým Černým Petrem a mnozí ho odmítají, i když na něj nejsou alergičtí. To ale není zcela správné a rozhodně byste neměli vyškrtnout lepek ze svého jídelníčku úplně, pokud nemusíte. Lepek je navíc přesně ten prvek, který těstu dodává pružnost a nadýchanost. Proto se vám může snadno stát, že použitím bezlepkové mouky uděláte z lívanců spíše placky.

Jestli se chcete vyhnout použití klasické pšeničné mouky, zkuste rýžovou nebo špaldovou. Nebo si udělejte lívance bez mouky. Není to těžké – stačí na zahuštění použít třeba banány nebo ovesné vločky.

Recept na lívance bez mouky

Lívance bez mouky jsou čím dál tím víc oblíbené. Připravte si k snídani lehké ovesné lívance.

Budete potřebovat:

  • 80 g ovesných vloček (nedrcených, případně bezlepkových),
  • 120 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • ½ banánu,
  • sůl,
  • ¼ sáčku prášku do pečiva,
  • lžičku oleje.

Postup:

Nejdříve namočte vločky do mléka a přidejte špetku soli. Ovesné vločky nechte bobtnat zhruba 30 minut. Mezitím vyndejte z lednice vejce, aby získalo pokojovou teplotu. Až ovesné vločky nasají tekutinu, přidejte k nim nakrájený banán, vejce a prášek do pečiva a všechno spolu rozmixujte do hladké hmoty.

Pánev rozehřejte na mírném ohni a vytřete ji olejem. Pak do ní nalijte trochu těsta tak, aby vytvořilo menší kolečka. Velikost lívanečků je na vás, ideální jsou ale kolem 8–10 cm. Lívance pak smažte z každé strany dozlatova.

 

TIP: Čas na obrácení lívance zjistíte podle toho, že na horní straně popraskají bublinky a těsto zaschne, takže se nemusíte bát, že se vám při otáčení vylije.

Lívance

Hotové lívance podávejte s medem, javorovým sirupem nebo klidně se šlehačkou posypané oříšky a ovocem. 

Rychlé banánové lívance

Máte doma hnědnoucí banány a nechcete je jen tak vyhodit? Udělejte z nich lívance. Navíc jde o lívance bez kynutí, takže si je v klidu připravíte i ráno k snídani za několik málo minut.

Budete potřebovat:

  • 2 banány,
  • 1 vejce,
  • ½ lžičky prášku do pečiva,
  • 5 lžic mouky (můžete použít špaldovou),
  • 50 ml mléka (můžete použít i mandlové nebo kokosové),
  • olej na smažení.

Postup:

Banány spolu s vejcem a mlékem rozmixujte dohladka. Při mixování do směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Výsledné těsto by mělo být středně husté a krásně se táhnout. Těsto nechte ještě pár minutek odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím si rozpalte pánev na středním ohni a potřete ji olejem. Až bude těsto trochu odpočinuté, začněte jej nalévat na pánev tak, abyste vytvořili malé lívance a smažte je dozlatova. Podávejte s javorovým sirupem a ozdobené ovocem.

 

TIP: Pokud chcete z receptu vynechat mouku, nahraďte ji kokosem a ovesnými vločkami, které můžete nechat trochu nabobtnat v mléce a pak rozmixovat spolu s banánem a vejcem. 

Recept na kefírové lívance

Nechce se vám ztrácet čas přípravou klasických kynutých lívanců? Připravte si jejich rychlou variantu bez kynutí.

Budete potřebovat:

  • 500 ml kefíru,
  • 2 vejce,
  • 1 lžíce másla,
  • 250 g hladké mouky,
  • ½ sáčku prášku do pečiva,
  • olej na smažení.

Postup:

Ve větší míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Pak si rozpusťte máslo a v druhé misce smíchejte kefír a vejce. Tekutou směs pak přelijte k mouce a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Pánev si rozehřejte na středním ohni a potřete ji olejem. Jakmile je rozehřátá, začněte na ni nalévat těsto do tvaru lívanců. Hotové lívance podávejte s džemem, ovocem či oříšky.

 

TIP: Kefír lze nahradit mlékem a bílým jogurtem – 150 g jogurtu a 350 g mléka.

Dana Grófová

Vždy mě zajímalo psychické zdraví, to, jak být v pohodě a odbourat ze života stres. Ráda zkouším nová cvičení, meditaci či jógu, ale i další pomůcky, které mému zdraví a udržení psychické rovnováhy pomůžou. A správná strava a dobré zažívání jsou jednoduše základ.