Recepty na lívance: Banánové, bez mouky i s kefírem
Dana Grófová
05. 10. 2020 8:04
Kdo z nás by neměl rád lívance? Jsou nadýchané, dozlatova usmažené a skvěle chutnají v sladké i slané variantě. My vám přinášíme oblíbené recepty na zdravé lívance, které si uděláte doma za pár minut.
Lívance jsou oblíbenou snídaní i dezertem. Ovšem pro někoho mohou být příliš těžkým jídlem, se vší tou pšeničnou moukou a smažené v oleji příliš zdravé jídlo nepřipomínají. Naštěstí dnes existuje spousta tipů a triků, jak si udělat lívance bez lepku, bez mouky a zdravě.
Čím nahradit pšeničnou mouku?
Ze všeho nejdříve si musíme uvědomit, že každá mouka má odlišnou chuť a i lívance tak budou s použitím například špaldové mouky chutnat trochu jinak. Navíc každý druh mouky potřebuje i jiné množství vody, resp. tekutin, abyste získali tu správnou konzistenci těsta. A v neposlední řadě, pokud si chcete připravit bezlepkové lívance,sledujte poměr lepku v mouce.
Lepek je dnes takovým Černým Petrem a mnozí ho odmítají, i když na něj nejsou alergičtí. To ale není zcela správné a rozhodně byste neměli vyškrtnout lepek ze svého jídelníčku úplně, pokud nemusíte. Lepek je navíc přesně ten prvek, který těstu dodává pružnost a nadýchanost. Proto se vám může snadno stát, že použitím bezlepkové mouky uděláte z lívanců spíše placky.
Jestli se chcete vyhnout použití klasické pšeničné mouky, zkuste rýžovou nebo špaldovou. Nebo si udělejte lívance bez mouky. Není to těžké – stačí na zahuštění použít třeba banány nebo ovesné vločky.
Recept na lívance bez mouky
Lívance bez mouky jsou čím dál tím víc oblíbené. Připravte si k snídani lehké ovesné lívance.
Budete potřebovat:
- 80 g ovesných vloček (nedrcených, případně bezlepkových),
- 120 ml mléka,
- 1 vejce,
- ½ banánu,
- sůl,
- ¼ sáčku prášku do pečiva,
- lžičku oleje.
Postup:
Nejdříve namočte vločky do mléka a přidejte špetku soli. Ovesné vločky nechte bobtnat zhruba 30 minut. Mezitím vyndejte z lednice vejce, aby získalo pokojovou teplotu. Až ovesné vločky nasají tekutinu, přidejte k nim nakrájený banán, vejce a prášek do pečiva a všechno spolu rozmixujte do hladké hmoty.
Pánev rozehřejte na mírném ohni a vytřete ji olejem. Pak do ní nalijte trochu těsta tak, aby vytvořilo menší kolečka. Velikost lívanečků je na vás, ideální jsou ale kolem 8–10 cm. Lívance pak smažte z každé strany dozlatova.
TIP: Čas na obrácení lívance zjistíte podle toho, že na horní straně popraskají bublinky a těsto zaschne, takže se nemusíte bát, že se vám při otáčení vylije.
Hotové lívance podávejte s medem, javorovým sirupem nebo klidně se šlehačkou posypané oříšky a ovocem.
Rychlé banánové lívance
Máte doma hnědnoucí banány a nechcete je jen tak vyhodit? Udělejte z nich lívance. Navíc jde o lívance bez kynutí, takže si je v klidu připravíte i ráno k snídani za několik málo minut.
Budete potřebovat:
- 2 banány,
- 1 vejce,
- ½ lžičky prášku do pečiva,
- 5 lžic mouky (můžete použít špaldovou),
- 50 ml mléka (můžete použít i mandlové nebo kokosové),
- olej na smažení.
Postup:
Banány spolu s vejcem a mlékem rozmixujte dohladka. Při mixování do směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Výsledné těsto by mělo být středně husté a krásně se táhnout. Těsto nechte ještě pár minutek odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím si rozpalte pánev na středním ohni a potřete ji olejem. Až bude těsto trochu odpočinuté, začněte jej nalévat na pánev tak, abyste vytvořili malé lívance a smažte je dozlatova. Podávejte s javorovým sirupem a ozdobené ovocem.
TIP: Pokud chcete z receptu vynechat mouku, nahraďte ji kokosem a ovesnými vločkami, které můžete nechat trochu nabobtnat v mléce a pak rozmixovat spolu s banánem a vejcem.
Recept na kefírové lívance
Nechce se vám ztrácet čas přípravou klasických kynutých lívanců? Připravte si jejich rychlou variantu bez kynutí.
Budete potřebovat:
- 500 ml kefíru,
- 2 vejce,
- 1 lžíce másla,
- 250 g hladké mouky,
- ½ sáčku prášku do pečiva,
- olej na smažení.
Postup:
Ve větší míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Pak si rozpusťte máslo a v druhé misce smíchejte kefír a vejce. Tekutou směs pak přelijte k mouce a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Pánev si rozehřejte na středním ohni a potřete ji olejem. Jakmile je rozehřátá, začněte na ni nalévat těsto do tvaru lívanců. Hotové lívance podávejte s džemem, ovocem či oříšky.
TIP: Kefír lze nahradit mlékem a bílým jogurtem – 150 g jogurtu a 350 g mléka.