Palačinky – recept na slanou, sladkou i banánovou variantu

Palačinky jsou oblíbeným jídlem malých i velkých. Recept na palačinky je snadný a připravit si je můžete nasladko i naslano. Navíc jsou dnes dostupné i různé zdravé varianty například z bezlepkové mouky nebo palačinky z banánů. Inspirujte se našimi palačinkovými recepty a potěšte svou rodinu třeba palačinkovým dortem.

Palačinky, jak je známe u nás, jsou smažené tenké placky z mouky, vejce a mléka. Jejich ekvivalentem jsou francouzské crêpes, které jsou opravdu velmi tenké. Naproti tomu americké palačinky bychom přirovnali spíše k našim lívancům – jsou nadýchané a hrubé podávané s máslem, džemem nebo javorovým sirupem a se šlehačkou.

Na přípravu perfektních palačinek můžete využít buď palačinkovač, nebo pánev na palačinky. Uděláte je i na obyčejné pánvi, ale bude se vám s ní hůře manipulovat.

Základní těsto na palačinky

Těsto na palačinky je velmi jednoduché a rychlé. Potřebné ingredience máte jistě už v kuchyni.

Ingredience (zhruba na 10 palačinek):

  • 250 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • vanilkový cukr (jeden balíček nebo podle chuti),
  • špetka soli,
  • 140 g hladké mouky.

Postup:

Všechny ingredience zamíchejte v misce a chviličku nechte odstát v chladu. Pak stačí rozehřát pánev slabě potřenou olejem a naběračkou vždy část těsta vlít do pánve. S pánví v ruce trochu zakružte, aby se těsto rozlilo po celé ploše a z každé strany ho opečte do zlatova.

Recept na palačinky

Jaký olej použít na smažení?

Použijte rostlinný olej, který má vysoký kouřový bod (snese vysoké teploty při smažení) a nebude se rychle přepalovat, například slunečnicový. Za studena lisovaný olivový olej či olej z vlašských ořechů můžete zkusit také, tady ale snižte teplotu nejlépe na minimum. Oleje lisované za studena nejsou na smažení ty nejvhodnější a při vysokých teplotách ztrácejí cenné látky.

Na pánev a na smažení můžete použít klidně i kokosový olej, máslo nebo přepuštěné máslo ghi, které snesou i vyšší teploty.

Jak na dokonalé palačinky?

Připravit opravdu perfektní palačinky chce cvik, takže první pokusy mohou vypadat všelijak. Pár osvědčených tipů vám ale pomůže.

Mouku prosejte – než přidáte mouku do těsta, prosejte ji přes síto. Díky tomu bude těsto – a následně i palačinky – hladké a bez hrudek.

Neposuzujte první palačinku – první palačinka je vždy taková testovací, takže ji vůbec neberte v úvahu, pokud se vám nepovede nebo ji připálíte. Zjistíte tak, jestli jste dali dostatek těsta, jestli ho naopak nebylo moc nebo zda je pánev dobře rozehřátá.

Vyberte vhodnou pánev – správná pánev je základ. Na klasické obyčejné pánvi se palačinky připravují špatně. A proto, když se do palačinek chcete pustit naplno, je lepší investovat do pánve určené přímo na palačinky, která má nízké okraje a bude se vám na ní s palačinkou lépe manipulovat.

Pozor na přebytečný tuk – až budete palačinky dávat z pánve na talíř, proložte je papírovým ubrouskem, který vysaje přebytečný tuk.

Slané palačinky

Kromě základní sladké verze palačinek jsou oblíbené i slané palačinky. Těsto je úplně stejné, jen vynecháte cukr. Připravené palačinky pak můžete naplnit slanou směsí například ze špenátu, ze sýra nebo se zeleninou. Velmi oblíbené jsou i zapečené palačinky. Zkuste třeba zapečené palačinky se špenátem.

Palačinky se špenátem

Zapečené palačinky se špenátem – recept

Ingredience:

  • 300 g mraženého špenátu,
  • 100 g mozzarelly,
  • 100 g sýra s modrou plísní,
  • 30 g parmazánu,
  • svazek jarní cibulky,
  • sůl a pepř,
  • 8 již hotových palačinek.

Na omáčku:

  • 50 g másla,
  • 35 g hladké mouky,
  • 250 ml smetany,
  • 200 g strouhaného sýra.

Postup:

Pokud už máte hotové slané palačinky, připravte si omáčku. Na pánvi poprašte rozpuštěné máslo moukou a nechte zpěnit. Pak přilijte smetanu a přidejte část sýra, osolte a opepřete. Až se rozpustí sýr ve smetaně, přidejte postupně zbytek. Za stálého míchaní pak nechcete omáčku přijít k varu, aby se sýr rozpustil úplně dohladka.

Špenátovou směs připravíte tak, že do špenátu přidáte mozzarellu, parmazán a další sýr, který jste vybrali. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Do směsi přidejte jarní cibulku a asi 3 lžíce omáčky. Takto připraveným špenátem pak naplňte palačinky, zabalte a vložte do zapékací mísy vedle sebe.

Následně vše zalijte omáčkou, posypte sýrem a dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 30 minut. A můžete podávat.

Palačinky bez mouky

Palačinky jdou připravit i bez použití mouky. Často představují zdravější variantu, která je stejně chutná jako klasická verze palačinek. Nejčastěji se takto dělají například tvarohové a banánové palačinky. Banánové palačinky bez mouky máte připravené během chvíle a ještě zužitkujete i hnědé banány, které byste jinak asi vyhodili.

Banánové palačinky

Banánové palačinky – recept

Banánové palačinky jsou skvělý způsob, jak využít hnědé banány, které vám už dlouho leží v misce s ovocem a nikdo se jich už neujme. Na základní recept vám stačí jen dvě ingredience.

Ingredience:

  • 3 banány,
  • 3 vejce.

Postup:

Banány rozmačkejte a přidejte k nim vejce. Vše důkladně promíchejte tak, abyste v těstu měli co nejméně hrudek. Pomoct si můžete i ručním mixérem. Pak už jen stačí na pánvi opéct palačinky. 

V případě banánových palačinek nepřidávejte na pánev stejné množství těsta jako při klasických palačinkách, ale spíše méně. Těsto totiž bude trochu hutnější a konzistencí budou připomínat spíše placičky. Těsto na banánové palačinky klidně doplňte kakaem, vanilkovým cukrem nebo skořicí.

S čím podávat palačinky?

Tradiční náplň do palačinek je džem nebo marmeláda, nutella a ovoce. Samozřejmostí je i štědrá dávka šlehačky. Nebojte se použít různé sezónní ovoce nebo zeleninu. Skvělou snídaní jsou i palačinky se šunkou a sázeným vejcem doplněné například sezonním chřestem nebo rajčátky. Nasladko si zase připravte palačinky s ovocem, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny. Vyzkoušejte také vynikající zapečené palačinky s jablky nebo hruškami se šlehačkou a sladkou omáčkou nebo přelité javorovým sirupem.

Zdravé palačinky

Chutné zdravé palačinky uděláte například s použitím špaldové mouky, bílku a vody. Nebo použijte ovesné vločky semleté na mouku a místo klasického mléka zkuste mandlové nebo kokosové. Slané palačinky zase připravíte z pohankové mouky. Fantazii se meze nekladou a u palačinek si můžete dovolit experimentovat. Jednotlivé ingredience je vždy možné nahradit jinou variantou, která bude vhodná například pro celiaky nebo pro ty, kdo mají alergii na laktózu.

 

Dále čtěte:

Cuketové recepty - cuketa zapečená, grilovaná či v buchtě
Nejčastější omezení ve stravování: Vegetariánství, veganství a vitariánství
Co jíst, když užíváte antibiotika?

Dana Grófová

Vždy mě zajímalo psychické zdraví, to, jak být v pohodě a odbourat ze života stres. Ráda zkouším nová cvičení, meditaci či jógu, ale i další pomůcky, které mému zdraví a udržení psychické rovnováhy pomůžou. A správná strava a dobré zažívání jsou jednoduše základ.