Palačinky – recept na slanou, sladkou i banánovou variantu
Dana Grófová
26. 05. 2020 8:47
Palačinky jsou oblíbeným jídlem malých i velkých. Recept na palačinky je snadný a připravit si je můžete nasladko i naslano. Navíc jsou dnes dostupné i různé zdravé varianty například z bezlepkové mouky nebo palačinky z banánů. Inspirujte se našimi palačinkovými recepty a potěšte svou rodinu třeba palačinkovým dortem.
Palačinky, jak je známe u nás, jsou smažené tenké placky z mouky, vejce a mléka. Jejich ekvivalentem jsou francouzské crêpes, které jsou opravdu velmi tenké. Naproti tomu americké palačinky bychom přirovnali spíše k našim lívancům – jsou nadýchané a hrubé podávané s máslem, džemem nebo javorovým sirupem a se šlehačkou.
Na přípravu perfektních palačinek můžete využít buď palačinkovač, nebo pánev na palačinky. Uděláte je i na obyčejné pánvi, ale bude se vám s ní hůře manipulovat.
Základní těsto na palačinky
Těsto na palačinky je velmi jednoduché a rychlé. Potřebné ingredience máte jistě už v kuchyni.
Ingredience (zhruba na 10 palačinek):
- 250 ml mléka,
- 2 vejce,
- vanilkový cukr (jeden balíček nebo podle chuti),
- špetka soli,
- 140 g hladké mouky.
Postup:
Všechny ingredience zamíchejte v misce a chviličku nechte odstát v chladu. Pak stačí rozehřát pánev slabě potřenou olejem a naběračkou vždy část těsta vlít do pánve. S pánví v ruce trochu zakružte, aby se těsto rozlilo po celé ploše a z každé strany ho opečte do zlatova.
Jaký olej použít na smažení?
Použijte rostlinný olej, který má vysoký kouřový bod (snese vysoké teploty při smažení) a nebude se rychle přepalovat, například slunečnicový. Za studena lisovaný olivový olej či olej z vlašských ořechů můžete zkusit také, tady ale snižte teplotu nejlépe na minimum. Oleje lisované za studena nejsou na smažení ty nejvhodnější a při vysokých teplotách ztrácejí cenné látky.
Na pánev a na smažení můžete použít klidně i kokosový olej, máslo nebo přepuštěné máslo ghi, které snesou i vyšší teploty.
Jak na dokonalé palačinky?
Připravit opravdu perfektní palačinky chce cvik, takže první pokusy mohou vypadat všelijak. Pár osvědčených tipů vám ale pomůže.
Mouku prosejte – než přidáte mouku do těsta, prosejte ji přes síto. Díky tomu bude těsto – a následně i palačinky – hladké a bez hrudek.
Neposuzujte první palačinku – první palačinka je vždy taková testovací, takže ji vůbec neberte v úvahu, pokud se vám nepovede nebo ji připálíte. Zjistíte tak, jestli jste dali dostatek těsta, jestli ho naopak nebylo moc nebo zda je pánev dobře rozehřátá.
Vyberte vhodnou pánev – správná pánev je základ. Na klasické obyčejné pánvi se palačinky připravují špatně. A proto, když se do palačinek chcete pustit naplno, je lepší investovat do pánve určené přímo na palačinky, která má nízké okraje a bude se vám na ní s palačinkou lépe manipulovat.
Pozor na přebytečný tuk – až budete palačinky dávat z pánve na talíř, proložte je papírovým ubrouskem, který vysaje přebytečný tuk.
Slané palačinky
Kromě základní sladké verze palačinek jsou oblíbené i slané palačinky. Těsto je úplně stejné, jen vynecháte cukr. Připravené palačinky pak můžete naplnit slanou směsí například ze špenátu, ze sýra nebo se zeleninou. Velmi oblíbené jsou i zapečené palačinky. Zkuste třeba zapečené palačinky se špenátem.
Zapečené palačinky se špenátem – recept
Ingredience:
- 300 g mraženého špenátu,
- 100 g mozzarelly,
- 100 g sýra s modrou plísní,
- 30 g parmazánu,
- svazek jarní cibulky,
- sůl a pepř,
- 8 již hotových palačinek.
Na omáčku:
- 50 g másla,
- 35 g hladké mouky,
- 250 ml smetany,
- 200 g strouhaného sýra.
Postup:
Pokud už máte hotové slané palačinky, připravte si omáčku. Na pánvi poprašte rozpuštěné máslo moukou a nechte zpěnit. Pak přilijte smetanu a přidejte část sýra, osolte a opepřete. Až se rozpustí sýr ve smetaně, přidejte postupně zbytek. Za stálého míchaní pak nechcete omáčku přijít k varu, aby se sýr rozpustil úplně dohladka.
Špenátovou směs připravíte tak, že do špenátu přidáte mozzarellu, parmazán a další sýr, který jste vybrali. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Do směsi přidejte jarní cibulku a asi 3 lžíce omáčky. Takto připraveným špenátem pak naplňte palačinky, zabalte a vložte do zapékací mísy vedle sebe.
Následně vše zalijte omáčkou, posypte sýrem a dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 30 minut. A můžete podávat.
Palačinky bez mouky
Palačinky jdou připravit i bez použití mouky. Často představují zdravější variantu, která je stejně chutná jako klasická verze palačinek. Nejčastěji se takto dělají například tvarohové a banánové palačinky. Banánové palačinky bez mouky máte připravené během chvíle a ještě zužitkujete i hnědé banány, které byste jinak asi vyhodili.
Banánové palačinky – recept
Banánové palačinky jsou skvělý způsob, jak využít hnědé banány, které vám už dlouho leží v misce s ovocem a nikdo se jich už neujme. Na základní recept vám stačí jen dvě ingredience.
Ingredience:
- 3 banány,
- 3 vejce.
Postup:
Banány rozmačkejte a přidejte k nim vejce. Vše důkladně promíchejte tak, abyste v těstu měli co nejméně hrudek. Pomoct si můžete i ručním mixérem. Pak už jen stačí na pánvi opéct palačinky.
V případě banánových palačinek nepřidávejte na pánev stejné množství těsta jako při klasických palačinkách, ale spíše méně. Těsto totiž bude trochu hutnější a konzistencí budou připomínat spíše placičky. Těsto na banánové palačinky klidně doplňte kakaem, vanilkovým cukrem nebo skořicí.
S čím podávat palačinky?
Tradiční náplň do palačinek je džem nebo marmeláda, nutella a ovoce. Samozřejmostí je i štědrá dávka šlehačky. Nebojte se použít různé sezónní ovoce nebo zeleninu. Skvělou snídaní jsou i palačinky se šunkou a sázeným vejcem doplněné například sezonním chřestem nebo rajčátky. Nasladko si zase připravte palačinky s ovocem, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny. Vyzkoušejte také vynikající zapečené palačinky s jablky nebo hruškami se šlehačkou a sladkou omáčkou nebo přelité javorovým sirupem.
Zdravé palačinky
Chutné zdravé palačinky uděláte například s použitím špaldové mouky, bílku a vody. Nebo použijte ovesné vločky semleté na mouku a místo klasického mléka zkuste mandlové nebo kokosové. Slané palačinky zase připravíte z pohankové mouky. Fantazii se meze nekladou a u palačinek si můžete dovolit experimentovat. Jednotlivé ingredience je vždy možné nahradit jinou variantou, která bude vhodná například pro celiaky nebo pro ty, kdo mají alergii na laktózu.
Dále čtěte:
Cuketové recepty - cuketa zapečená, grilovaná či v buchtě
Nejčastější omezení ve stravování: Vegetariánství, veganství a vitariánství
Co jíst, když užíváte antibiotika?