Letní oběd z cukety: Cuketová polévka, špagety či cukeťáky

Zelená královna českých zahrádek, cuketa, jinak také cukina, najde uplatnění v mnoha receptech. V dnešním článku vás inspirujeme recepty z cukety, které připravíte v hrnci nebo na pánvi. Pochutnejte si na zdravých cuketových jídel, která vám mohou pomoci i s redukcí hmotnosti.

Cuketové vitaminové hody

Cukety jsou vděčnou a nenáročnou zeleninou. V mnoha českých domácnostech tak po sklizni začnou skutečné cuketové hody. Zelená či žlutá příbuzná okurky a tykve obsahuje spoustu tělu prospěšných živin – draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, vitaminy C, D, E, B6, B12 a další. Díky nim a vysokému obsahu vody a vlákniny se cuketová jídla skvěle hodí i pro redukční jídelníček. S úpravou trávení vám pomohou i probiotické doplňky stravy, např. Linex Forte. Využijte výborné cukety naplno s našimi recepty a dopřejte si zdravé trávení a nenafouklé břicho.

TIP: O cuketových receptech do trouby jsme psali v článku Cuketové recepty – cuketa zapečená, grilovaná či v buchtě.

Cuketová polévka

Italská hutnější polévka může klidně suplovat lehký oběd. Není nijak složitá a na stole bude do půlhodinky.

Ingredience:

  • 1 kg cuket,
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje,
  • 750 ml vývaru,
  • 4 lžíce 12% smetany,
  • 2 stroužky česneku,
  • hrst nasekané bazalky a oregana,
  • hrst nasekaných listů petržele,
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

Cukety nakrájejte podélně na čtvrtiny a poté na cca 1cm plátky. V pánvi rozehřejte olej a pomalu opečte česnek, bazalku, oregano a osolené plátky cukety asi 10 minut. Zlatavou směs opepřete, zalijte vývarem a vařte asi 8 minut. Následně odeberte asi 2/3 polévky a rozmixujte ji. Vraťte vše do hrnce a přimíchejte smetanu, petrželku a nastrouhaný parmazán. Před podáváním můžete polévku ještě dozdobit dalším parmazánem, bylinkovými krutony, nadrobeným kozím sýrem nebo k ní přiložte kousek světlého pečiva.

Cuketová polévka

Cukeťáky (cuketové bramboráky)

Bramboráky bez brambor jsou oblíbeným a skoro už tradičním receptem. Cuketové bramboráky chutnají skvěle – a pokud si hlídáte linii, můžete placky dokonce upéct v troubě a vyhnout se tak smažení na tuku.

Ingredience:

  • 1 kg cuket,
  • 2 střední vejce,
  • asi 3 lžíce sádla,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžička majoránky,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

Cukety nastrouhejte najemno, osolte a nechte pár minut odležet. Zelenina pustí vodu – směs sceďte a vymačkejte z ní maximum vody (jinak bude těsto moc tekuté). Vymačkanou zeleninu smíchejte s ostatními ingrediencemi kromě tuku. Placky smažte na dobře rozpálené pánvi s trochou sádla nebo pečte v troubě na pečicím papíře.

Cuketové špagety/nudle (cukle)

Pokud chcete omezit přísun sacharidů a lepku, jsou cukle skvělou volbou. Na dvě porce „netěstovin“ si připravte asi 3 menší cukety. K dochucení pak můžete použít klasickou omáčku na těstoviny – třeba boloňskou nebo sýrovou – či cukle vymazlit pestem nebo je připravit na způsob carbonara.

Ingredience:

  • 3 cukety,
  • malá cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • lžíce oleje,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

Pomocí speciální škrabky nebo spiralizéru vytvořte z cuket špagety. Pokud takového pomocníka doma nemáte, můžete cukety nařezat obyčejnou škrabkou na co nejtenčí nudle. Na oleji osmahněte cibulku a přidejte cukle s česnekem. Opékejte je asi 4 minuty a převracejte je naběračkou na těstoviny. Nakonec zeleninu osolte a okořeňte. Podávejte s oblíbenou omáčkou či pestem.

Cuketová pomazánka

Zdravá snídaně, rychlý oběd nebo chutné pohoštění – cuketovou pomazánku využijete při mnoha příležitostech.

Ingredience:

  • 1 větší cuketa,
  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje,
  • 4 nadrobno nakrájené stroužky česneku,
  • 2 chilli papričky (podrcené),
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

Z omyté cukety vykrojte prostřední část se semeny. Zbytek plodu nastrouhejte na hrubém struhadle, posolte a nechte odstát. Z nastrouhané cukety vymačkejte veškerou vodu. Na pánvi krátce opečte česnek a drcené papričky. Vsypte vymačkanou cuketu a opékejte na středním plameni asi 3 minuty. Nakonec do teplé směsi vmíchejte parmazán, aby se rozpustil, a dochuťte kořením a trochou zakysané smetany. Podávejte s křupavou bagetkou nebo tmavým chlebem.

Cuketové recepty, které budete vařit každý rok

S cuketou je v kuchyni radost pracovat – její nepříliš výrazná chuť a výborné nutriční hodnoty ji předurčují k mnoha zajímavým receptům. Vyzkoušejte je a poznejte, proč je tato oblíbená plodina stále na výsluní přízně zahrádkářů i domácích kuchařů.

 

Dále čtěte:

5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení

Zásadotvorné (zásadité) potraviny: Proč jsou pro náš organismus prospěšné?

Palačinky – recept na slanou, sladkou i banánovou variantu

Tereza Hášová