Kurkuma pro krásnou pleť i pro zdravé zažívání
Tereza Hášová
07. 12. 2020 9:18
Kurkumu využijete v kuchyni i při péči o pleť. Odkud pochází a jak s ní vařit, aby byla vašemu tělu co nejprospěšnější? Při nachlazení vám pomůže rychlý recept na zázračný med s kurkumou. Vyzkoušejte i pleťovou masku z kurkumy, která rozzáří vaši tvář a vyléčí drobné pupínky.
Žluté koření nachází uplatnění v asijské kuchyni i medicíně
Kurkumu známe jako žlutý prášek, který se používá hlavně v indické, perské, thajské a pákistánské kuchyni.Vzniká rozemletím uvařených a usušených oddenků kurkumovníku, rostliny příbuzné se zázvorovníkem a kardamovníkem. Obsahuje žluté barvivo kurkumin, které dodává jídlům zlatý odstín a pikantní příchuť. Používá se i pro obarvení těstovin, rýže, polévek a dalších potravin.
Kurkuma se využívá pro svou výraznou chuť i protizánětlivé účinky. Obsahuje antioxidanty, které snižují pravděpodobnost vzniku rakovinného bujení a onemocnění cévního systému. Podporuje také činnost mozku – lidé často konzumující kurkumu vykazují lepší kognitivní funkce než ti, kteří ji do jídelníčku zařazují jen výjimečně.

Kurkuma: Účinky na zdraví
Protože kurkumovník pochází z jižní Asie, je rozemletý prášek součástí východní medicíny. Kurkuma pomáhá tělu rozhýbat jeho energii a uvolnit místa, kde neproudí životodárná energie zvaná čchi. Příznivě ovlivňuje játra a žlučník. Ve východní medicíně se používá při bolestivé menstruaci, migrénách, bolestech kloubů a dalších stavech, které jsou přisuzovány váznutí čchi. Dále se využívá pro „ochlazení krve“ u horkých zánětlivých ložisek (jako jsou např. ekzémy).
V evropském pojetí pak kurkuma prokazatelně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému, napomáhá ke správné činnosti jater a chrání klouby. Doporučená denní dávka je až 1 000 mg, avšak těhotné ženy a lidé se špatnou srážlivostí krve by ji měli přijímat v menších dávkách.
Kurkuma v kuchyni
Kurkumu využijete hlavně při přípravě asijských nebo indických jídel. Skvěle se snoubí se zeleninou (hlavně květákem, bramborami a kořenovou zeleninou). Hodí se i do dušeného zelí nebo do polévek, kterým dodá charakteristickou chuť. Můžete jí obarvit rýži při vaření a dodat jí tak zajímavější příchuť i barvu, špetku kurkumy můžete přidat i do ranního smoothie.

Kurkuma s medem jako přírodní všelék
Z kurkumy si můžete připravit také silný protizánětlivý „sirup“. Promíchejte 1 polévkovou lžíci kurkumy se 100 gramy kvalitního medu. Jakmile pocítíte příznaky nachlazení či jiné nemoci, užívejte nejprve půl čajové lžičky každou hodinu (1. den), dávku pak snižujte až na půl lžičky 3krát denně (3. den). Kurkuma s medem příznivě ovlivňuje celý trávicí systém a pomáhá k vylepšení obranyschopnosti těla. Užívání zlatého medu doplňte o dostatek ovoce a zeleniny a případně zařaďte i probiotika, která napomáhají k zesílení imunity.
Kosmetická péče s obsahem kurkumy
Kurkuma najde využití i v péči o pleť. Můžete ji užívat vnitřně i ve formě pleťové masky. Napomáhá k vyléčení drobných zánětů (akné), chrání kožní buňky před oxidačním stresem a dokáže vyhladit jemné vrásky.Výbornou zkušenost s ní mají i ti, kteří ji aplikují na tmavé skvrny na obličeji, dokáže je zesvětlit. Vyzkoušejte pleťovou masku z kurkumy i vy.
Vyhlazující pleťová maska z kurkumy proti akné
Smíchejte 2 čajové lžičky kurkumy s trochou olivového oleje, mléka, jogurtu nebo citronové šťávy do konzistence pasty. Šťáva z citronu má zesvětlující účinky, olivový olej hydratuje, mléko a jogurt zase pokožku ochladí a zvláční. Druhou přísadu ke kurkumě vyberte s ohledem na svůj typ pleti a požadované účinky. Kurkumovou směs naneste na vyčištěný obličej a po 15 minutách smyjte vodou. Opakujte jednou až dvakrát týdně.