Jaké stravování zvolit při lupénce?

Lupénka neboli psoriáza trápí asi 3 % populace. Neinfekční kožní nemoc vzniká na základě dědičnosti, snížené imunity, stresu a zanedbané životosprávy. Ke zmírnění jejích příznaků se doporučuje vhodná dieta, která zvýší imunitu a dodá tělu potřebné živiny. Co jíst a nejíst při lupénce?

Lupénka – kožní nemoc může postihnout i klouby

Lupénka se projevuje zejména červenými šupinatými ložisky na kůži, které svědí a olupují se. Nejčastěji se objevují na loktech a kolenou, hlavně na jejich vnější straně. Při závažnější formě onemocnění se mohou jednotlivá ložiska slévat a pokrývat tak celé tělo. Kromě kůže se psoriáza často projevuje i na nehtech horních i dolních končetin. Na nehtech se objevují mělké jamky, žluté skvrny, zbytnění lůžka a prohýbání nehtu vzhůru.

Kromě kožních projevů napadá lupénka také klouby – asi u 10–20 % všech pacientů. Velké klouby pak intenzivně bolí a celkově se projevy podobají revmatoidní artritidě. Někteří pacienti trpící touto psoriatickou artritidou dokonce nemají žádné kožní projevy.

Dá se lupénka vyléčit?

Léčba projevů lupénky probíhá nejčastěji lokálně pomocí kortikoidových mastí a promazáváním hydratačními krémy. Pokud pacient trpí závažnější formou, která postihuje velkou část jeho těla, využívá se imunosupresivní léčba pomocí tablet a injekcí. Doplňkovým způsobem ošetření je fototerapie ultrafialovým zářením, které hojí poškozenou kůži, a samozřejmě posilování imunity vhodnou stravou, životním stylem a případně i doplňky stravy (kyselina listová, vitamin B12 či probiotika – např. Linex).

Lupénka je neinfekční nemoc, nemůžete se tedy nakazit dotykem nebo sdílením ručníku s nemocnou osobou. Psoriáza je nejspíše částečně dědičná, zčásti způsobená sníženou imunitou a vnějšími faktory. Přemíra stresu, infekce či hormonální výkyvy mohou být spouštěčem projevů onemocnění. Stejně tak je důležitá zdravá životospráva a posilování imunitního systému. Psoriáza je bohužel neléčitelná, ale správným životním stylem můžete její příznaky omezit na minimum.

Dieta při lupénce

Obecně se – nejen při onemocnění lupénkou – doporučuje přijímat zejména:

  • zeleninu (alespoň 400 g denně),
  • ovoce (200 g denně),
  • libové maso (obzvlášť vhodná je ryba),
  • mléčné výrobky (1 kus denně),
  • ořechy a semena (cca 50 g denně),
  • luštěniny,
  • kvalitní sacharidy (např. celozrnné výrobky) a
  • dostatek vody nebo neslazeného čaje (cca 2–2,5 l denně).

 

Vyvážený jídelníček dodá nemocnému tělu dostatek vitaminů, minerálů a dalších živin. Nevhodná jsou jídla smažená, tučná, uzeniny, konzervované potraviny a polotovary či sladká jídla a cukrovinky. Některým pacientům způsobuje problémy i tropické ovoce, lepek či příliš kyselá a kořeněná jídla. Lupénkáři by určitě neměli kouřit a holdovat alkoholu, zatěžují si tak zbytečně třeba játra, která mají při samotném onemocnění a léčbě kortikoidy už tak dost práce.

 

Skladbě jídelníčku by měli pacienti s lupénkou věnovat obzvlášť pečlivou pozornost. Všechny chemické přísady, zbytečné cukry a tuky či nadbytek soli u nich mohou projevy onemocnění zhoršit. Navíc takové potraviny nahrávají vzniku obezity a dalších chorob z nadbytku a tím k dalšímu zhoršení zdravotního stavu. Pokud si se sestavením jídelníčku nevíte rady nebo máte další dietologická omezení (nesnášenlivost lepku, laktózy apod.), navštivte nutričního specialistu. Nutriční terapeuty najdete v každé nemocnici, stačí vám žádanka na konzultaci od praktického lékaře.

 

Zdravý životní styl uleví nepříjemným projevům nemoci

Dietologická doporučení při léčbě lupénky se příliš neliší od těch, která by měl dodržovat každý, kdo chce žít zdravým životním stylem. Zbytečné cukry a tuky naše těla zatěžují a nedodávají jim potřebné živiny. U lupénkářů mohou však tato jídla kromě civilizačních chorob způsobit i zhoršení projevů nemoci. Proto by pacienti měli dodržovat zdravý jídelníček a svou imunitu podporovat čerstvými a kvalitními potravinami nabitými zdraví prospěšnými látkami.

 

Dále čtěte:

5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení
Co to jsou probiotika?

Tereza Hášová