Cuketové recepty – cuketa zapečená, grilovaná či v buchtě

Cuketa je oblíbenou zeleninou zahrádkářů i hospodyněk. Snadno se pěstuje a velkou úrodu jednoduše spotřebujete s pomocí našich zdravých a chutných receptů z cukety. Inspirujte se a překvapte rodinu třeba výbornou cuketovou buchtou, zapečenou cuketou s brambory nebo cuketovým nákypem.

Cuketa – sestřenice tykví

Oblíbená zelenina patří do čeledi tykvovitých, a je tak blízkou příbuznou okurky, melounu či dýně. Podlouhlé zelené plody obsahují přes 90 % vody, vlákninu, vitaminy a minerály a jen minimum sacharidů. Cuketa se proto výborně hodí do dietetického jídelníčku, ale i do běžných receptů. Existuje mnoho receptů z cukety – může se jíst syrová (zejména mladé plody), vařená, dušená, grilovaná i pečená. Vzhledem k její nepříliš výrazné chuti ji můžete použít i do sladkých jídel. Inspirujte se v našem přehledu těch nejlepších receptů z cukety.

Grilovaná cuketa

Začneme jedním z jednodušších receptů na grilovanou cuketu.

Ingredience:

  • 1 cuketa,
  • sůl,
  • pepř,
  • rostlinný olej na potření.

Postup:

Cuketu omyjte a podélně nakrájejte asi na 0,5 cm silné plátky. Plátky posolte a nechte je chvíli odpočinout. Cuketa „vypotí“ přebytečnou vodu, kterou vysajte papírovým ubrouskem. Následně zeleninu opepřete a potřete olejem. Pak už můžete plátky cukety grilovat na rozpáleném grilu nebo na roštu v troubě (rozehřáté na alespoň 230 °C), z každé strany potřebuje 4–6 minut. Při použití grilu dejte pozor na plameny, ať není povrch cukety spálený. K cuketě připravte podobným způsobem i další zeleninu – skvěle se k ní hodí třeba papriky, lilky a česnek.

Cuketový nákyp

Po výborném slaném cuketovém nákypu se jen zapráší.

Ingredience:

  • 750 ml nahrubo nastrouhané cukety,
  • 1–2 cibule,
  • 4 vejce,
  • 250 g strouhaného tvrdého sýru,
  • 300 g uzeného masa,
  • trocha krupice a sádla na vymazání pekáčku,
  • 1 kypřící prášek do pečiva,
  • 5 stroužků česneku,
  • čerstvá sekaná petržel,
  • sůl,
  • pepř,
  • majoránka.

Postup:

Cibulku a uzené maso pokrájejte na malé kostičky a spolu se strouhanou cuketou a sýrem, vejci, prolisovaným česnekem, petrželkou a kypřícím práškem zamíchejte. Menší pekáček vymažte sádlem a vysypte krupicí. Nalijte do něj řidší směs a vložte asi na 50 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

 

Zapečená cuketa s bramborem

Recepty ze zapečené cukety jsou oblíbeným hlavním chodem. Vyzkoušejte ten se smetanou a slaninou, který se jistě stane favoritem nedělních obědů.

Ingredience:

  • 2 cukety,
  • cca 8 brambor,
  • 1 kelímek tučné smetany,
  • 150 g slaniny,
  • 3 stroužky česneku,
  • hrst strouhaného parmazánu.
  • sůl,
  • tymián.

Postup:

Předvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na asi 0,5 cm silné plátky. Syrovou cuketu nakrájejte ji také tak, nemusíte ji ani loupat. Tenké plátky slaniny přepulte, aby velikostí odpovídaly plátkům zeleniny. Zeleninu osolte a začněte všechny kousky střídavě skládat (nastojato) do zbytkem slaniny vymazaného pekáčku. Na závěr okořeňte tymiánem a zalijte smetanou s nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem a trochou soli. Pečte v troubě vyhřáté na 180–200 °C dozlatova.

Výborná cuketová buchta

Tento dezert je velmi rychlý a jednoduchý, přesto na vláčnou buchtu uslyšíte jen samou chválu. Nebojte se těsto obměňovat – můžete přidat ořechy, sušené ovoce, kokos nebo čokoládovou polevu a jiné.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • ¾ hrnku cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 2 lžičky skořice,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety,
  • ½ hrnku oleje,
  • 3 vejce.

Postup:

Všechny ingredience smíchejte dohromady (nejdříve suché, poté mokré). Pokud je těsto moc tuhé, můžete přidat trochu mléka nebo vody. Těsto pak vylijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte při 180 °C asi 30–35 minut.

Cuketové hody

Nebojte se zařadit do svého jídelníčku cuketu. Je bohatá na vodu, vlákninu, vitaminy a minerály, ale neobsahuje moc sacharidů. Díky své méně výrazné chuti potřebuje trochu více dochutit, můžete ji však použít i do sladkých dezertů. Zvládnete tak zpracovat jakkoli velkou úrodu.

 

Čtěte dál:

5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení
Zásadotvorné (zásadité) potraviny: Proč jsou pro náš organismus prospěšné?

 

 

Tereza Hášová

Celý život bojuji s atopickým ekzémem, proto se zajímám zejména o prospěšný životní styl a péči o pokožku. Ráda vařím klasická jídla ve zdravějším hávu a věnuji se i psychické hygieně. Myslím, že zdravé zažívání a pohyb mají velký vliv na fungování našeho těla a duševní pohodu.