Co jíst, když užíváte antibiotika?
Dana Grófová
23. 03. 2020 17:26
Antibiotika představují zátěž pro náš žaludek a střevní mikroflóru. Proto při jejich užívání nikdy neuškodí upravit i jídelníček. Zdravá střevní mikroflóra je totiž základem správného fungování organismu a imunitního systému. Co jíst při antibiotikách a po nich?
V období, kdy je naše tělo náchylnější k nemocem, se zvyšuje také riziko, že nám lékař předepíše antibiotika. Ty nám sice pomohou od bacilů a vyléčí nás z nemoci, na druhou stranu ale hodně zatěžují náš žaludek. Abyste udrželi svou střevní mikroflóru v pohodě, poradíme vám, co jíst při léčbě antibiotiky.
Probiotika
Probiotika jsou známá tím, že podporují střevní mikroflóru a v těle vytváří přirozenou bariéru před patogeny. Jejich užíváním spolu s antibiotiky tak docílíte toho, že budete mít méně zatížený žaludek. Navíc probiotika snižují riziko dalších onemocnění, ale třeba i krevní tlak a zvyšují imunitu. Probiotika užívejte vždy s časovým odstupem po užití antibiotik. Například jestli užíváte antibiotika po 12 hodinách, probiotika byste si měli vzít asi 8 hodin po jejich požití.
B-komplex
Nedostatek vitaminu B má dopad na správné fungování našeho organismu. Vitaminy skupiny B jsou vytvářeny právě bakteriemi v tlustém střevě, které antibiotika zatěžují a ničí. Doplňování vitaminu B je tak stejně zásadní jako užívání probiotik. Béčko rovněž přispívá ke snížení únavy a vyčerpání.
Vitaminy A, C a K
Soubor těchto vitaminů naleznete v mnoha potravinách, které se doporučují při léčbě antibiotiky. Mezi nimi jsou například červená řepa, zelí, kyselé okurky. Sáhnout můžete i po doplňcích stravy například ve formě šumivých tablet nebo kapek.
Co jíst po antibiotikách?
I po ukončení léčby antibiotiky byste měli dobrat probiotika. Kromě toho se ale doporučují i prebiotika, která představují zejména vlákninu a těžko stravitelné složky potravy. K nejznámějším potravinám obsahujícím prebiotika patří obiloviny, ovoce a zelenina. Po antibiotikách se vyhýbejte těžkým jídlům a stravujte se lehce. V jídelníčku by vám neměly chybět jogurty, kvašená zelenina, ovoce nebo zakysané nápoje.
Velmi vhodná je konzumace jablek nebo banánů. Jablka jsou plná vitaminů a minerálů, které vám pomůžou v boji s nemocí. Velmi dobře také působí právě v tlustém střevě, které čistí a odstraňuje nežádoucí látky. Banány jsou zase skvělým zdrojem draslíku a vhodné jsou například i pro aktivní sportovce. Obsahují mimo jiné pektin, který napomáhá činnosti střev. Pokud vás pálí žáha nebo máte podrážděný žaludek třeba právě antibiotiky, konzumace banánu vám uleví.
Zaměřte se na oříšky
Oříšky jsou zdrojem minerálů a kyselin, které mají pozitivní vliv na náš organismus. Přidejte do svého jídelníčku například mandle. Obsahují zejména bílkoviny, vlákninu, ale i zdravý tuk nebo vitaminy skupiny B. Není tak divu, že se doporučují jako to, co jíst po antibiotikách.
Dále čtěte:
Jak posílit imunitu v období koronaviru?
Víte, proč byste k antibiotikům měli užívat probiotika?
Jak se vyvarovat nákazy během epidemie koronaviru?