Bezlepková dieta: Tipy na bezlepkové recepty

Bezlepková dieta je dnes rozšířená nejen mezi celiaky nebo alergiky na lepek, který je přítomen zejména v obilninách a pečivu. Pokud jste se ocitli v situaci, kdy z nějakého důvodu musíte ze svého jídelníčku lepek vyškrtnout, máme pro vás tipy na bezlepkové recepty.

Co je to lepek?

Lepek můžete najít v pšenici, ječmenu a žitu jako směs proteinů gliadinu a gluteninu. Potraviny, které lepek obsahují, mají i typické vlastnosti, např. těstu dodá pružnost. Ve své podstatě škodlivý není, ovšem někdy ho naše tělo bere jako cizí látku, a vyvolává tak v těle nesnášenlivost na lepek v podobě celiakie a alergie na lepek. V takovém případě musí člověk dodržovat bezlepkovou dietu.

 

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které zasahuje zejména tenké střevo, tzv. trvalá nesnášenlivost imunitního systému vůči lepkové bílkovině glutenu. Bohužel jde o celoživotní onemocnění, na rozdíl od alergie na lepek, která se projevuje více jako citlivost na lepek a čase může ale také nemusí sama odeznít.

 

Rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií

Celiakie a alergie na lepek není to samé, i když mezi laickou veřejností může snadno docházet k zaměňování. Mají však jiné příznaky a léčbu. Jak poznáte, zda jde o celiakii nebo alergii?

 

Příznaky alergie: zvracení, kopřivka, ekzém, rýma, svědění v ústech a krku.

Příznaky celiakie: nadýmání, průjem, únava, poruchy trávicího traktu, chudokrevnost, špatné vstřebávání živin ze stravy.

 

V každém případě, pokud na sobě budete pozorovat některý z příznaků po tom, co sníte potraviny s lepkem, vyhledejte lékaře, který vám potvrdí nebo vyvrátí, zda se jedná o alergii, celiakii, případně jiné potíže. V případě alergie správný postup léčby určí alergolog. Rozpoznání celiakie může být těžší, jelikož příznaky se mohou objevit až po dlouhé době (dnech nebo i měsících po tom, co lepek zkonzumujete). Bohužel zatím se toto onemocnění nedá zcela vyléčit, léčba probíhá na gastroenterologii a jejím základem je právě změna stravování a bezlepková dieta.

 

Co je základem bezlepkové diety?

Žít bez lepku se dnes dá velice jednoduše. Díky dostupnosti a i rozmanitosti bezlepkových potravin si na dobrém bezlepkovém jídle může pochutnat každý. Základem bezlepkových receptů jsou potraviny z rýže, prosa, brambor nebo kukuřice. Vhodné je ale například také mléko, maso, vejce, ovoce a zelenina, sója, pohanka, med, káva, čaj nebo kakao. Mouku můžete bez obav použít například rýžovou nebo špaldovou.

 

Co nejíst při bezlepkové dietě?

Kromě toho, že ze stravy vynecháte lepek, byste neměli konzumovat ani potraviny, jako jsou bílé pečivo nebo bílé těstoviny, různé jíšky a zahuštěné omáčky, sladový alkohol, müsli, pšeničné a ovesné vločky, ale ani cukrovinky. Jestli máte mlsný jazýček a rádi si dáte zákusek, musíte hledat bezlepkovou variantu – bezlepkové sušenky nebo opravdu kvalitní více než 90% čokoládu. Pořádně si ale vždy přečtěte složení. I v případě, že si v létě chcete dopřát pšeničný mok, pátrejte po bezlepkovém pivu.

 

Tipy na bezlepkové recepty

Pokud si nedokážete představit den bez čerstvého pečiva nebo omáčku bez knedlíku, máme pro vás tipy na recepty bezlepkových rohlíků a bezlepkový knedlík.

Bezlepkové pečení

Bezlepkové rohlíky

Není nad čerstvě upečené domácí rohlíky. Teď si je můžete dopřát i v bezlepkové variantě.

 

Ingredience:

  • 250 g mouky bezlepkové mouky (můžete použít i špaldovou nebo rýžovou),
  • lžička cukru,
  • 200 ml mléka,
  • 15 g čerstvého droždí,
  • lžíce slunečnicového oleje,
  • lžička soli,
  • 2 lžíce jogurtu (lze použít i zakysanou smetanu),
  • 1 vejce na potření,
  • troška citronové šťávy,
  • hrubozrnná sůl, mák či jiný posyp.

 

Postup:

V míse smíchejte mléko s droždím, lžicí mouky a lžičkou cukru. Směs zamíchejte a nechte kynout asi 15 minut. Mezitím si smíchejte mouku s jogurtem, olejem, mlékem a lžičkou soli. Nakonec přidejte vykynutý kvásek a lžičku soli. Pomalu začněte zpracovávat těsto vařečkou, které by mělo získat lepivou, až trochu řidší konzistenci. Takto vypracované těsto nechte na teplém místě zakryté utěrkou kynout zhruba 25 minut. Vykynuté těsto pak vyklopte na pomoučený vál a zformujte ho do válečku. Pokud se těsto stále příliš lepí, přidejte do něj trochu mouky. Jakmile budete mít váleček z těsta hotový, rozdělte ho na 6 dílů a vyválejte je na placky, které srolujete. Vytvarované rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout. Nakonec vložte plech do trouby předehřáté na 180 stupňů, pod plech dejte nádobu s vodou a pečte asi 25 minut.

 

Bezlepkový knedlík

K některým jídlům knedlík jednoduše patří. Tato tradiční česká potravina se dnes dá připravit i bez lepku. Najdete ho již hotový i v obchodech, ale domácí je chutnější a navíc je jeho příprava velmi jednoduchá.

 

Ingredience:

  • 250 ml mléka,
  • 1 sušené droždí,
  • 1 vejce,
  • 350 g bezlepkové mouky,
  • lžička práškového cukru,
  • sůl,
  • a případně i kousek bezlepkového pečiva (chleba či rohlík).

 

Postup:

Ve vlažném mléku smíchejte droždí a cukr a nechte pracovat asi 15 minut, dokud směs nevzkypí. Pak přidejte vejce, sůl a můžete také kousky pečiva. Do směsi pak postupně přidávejte mouku a vypracujte tuhé těsto. Těsto rozdělte na tři části, ze kterých vytvoříte šišky knedlíku. Knedlíky nechte ještě chvíli kynout a následně je vložte do hrnce na „pařáček“ a přikryjte utěrkou. Hotové budou asi za 15 minut, nebo využijte jednoduchý test se špejlí – píchněte špejlí do knedlíku, a jestli bude po vytažení čistá, knedlíky jsou hotové.

 

Čtěte dále:

Vegetariánské menu vhodné i pro masožravce

Projímavé potraviny při problémech se zácpou

Nejčastější omezení ve stravování: Vegetariánství, veganství a vitariánství

Dana Grófová