5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení

Na zdravém trávení závisí zdraví celého organismu. Abyste tělu prospěli, měli byste do jídelníčku zařadit vyváženou stravu bohatou na vlákninu, vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Vyzkoušejte s námi těchto 5 zdravých receptů a uvidíte, že se vám bude žít lehčeji.

Máte zažívací potíže? Zanesená střeva mohou mít za následek časté průjmy nebo naopak zácpy, podrážděný žaludek se pak ozývá pálením žáhy, ovšem potkat vás může i nadýmání a další známky nesprávného fungování střev. Za špatným stravováním se často skrývá:

  • Jídlo plné sacharidů a tuků, 
  • nedostatek vlákniny,
  • nedostatečný pitný režim,
  • jezení nepravidelně a ve spěchu,
  • velké porce nekvalitních potravin, 
  • a nedostatek fyzické aktivity.

Jak podpořit zažívání?

Kromě čerstvého jídla bohatého na živiny můžete své zažívání podpořit i vhodnými doplňky stravy – velmi účinná jsou například probiotika, která vám napomohou k obnovení střevní mikroflóry. Vyvážený poměr mléčných bakterií Lactobacilus a Bifidobacterium zlepšuje štěpení cukrů a podporuje organismus v boji proti patogenním mikroorganismům, čímž napomáhá ke zdravému trávení a vyprazdňování. Užíváním probiotik mimo jiné posílíte i svou imunitu či eliminujete občasné zažívací potíže (například při cestování).

Snadné recepty na nutričně bohatá jídla

Pro snazší start vašeho zdravého stravování jsme pro vás připravili hned 5 chutných receptů

Základem zdravé stravy je zelenina a ovoce.

Pomazánka z celeru a mrkve

Ingredience:

  • 1 půlka celeru
  • 1 mrkev
  • 80 g smetanového termizovaného sýru (např. Lučina)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl, pepř, pažitka
  • celozrnné pečivo se lněným semínkem

Postup:

Nastrouhejte omytou a oškrábanou zeleninu na hrubším struhadle. Přidejte sýr, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a pažitkou. Pomazánku mažte na celozrnné pečivo, nejlépe se lněným semínkem.

Syrový celer obsahuje spoustu vlákniny, která přispívá ke správnému zažívání. Zároveň pomáhá v boji proti překyselení, podrážděnému žaludku a má dokonce antibakteriální účinky. Mrkev vám pak pomůže s nepříjemným nadýmáním a citlivým žlučníkem. Nejvíce vitamínů získáte, pokud budete zeleninu konzumovat syrovou. Chléb s neloupaným lněným semínkem vám dodá potřebné množství vlákniny a olej plný prospěšných omega-3 mastných kyselin.

Bezlepkové placky z kukuřice a cukety

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 šálek vařených kukuřičných zrn
  • 1 velká cuketa
  • 3 vejce
  • 1 šálek kukuřičné mouky
  • slunečnicový olej
  • sůl, pepř, oregáno, česnek

Postup

Nakrájejte nadrobno cibulku a nastrouhejte cuketu. Ve větší míse smíchejte zeleninu a další ingredience do tekutého těsta. Placky pak smažte na troše rozpáleného oleje z obou stran.

100 g kukuřice obsahuje 4,8 g vlákniny a velké množství hořčíku, vápníku, železa, kyseliny listové a vitaminu C. V cuketě pak najdeme velké množství vody, karotenu a minerálních látek (např. draslíku).

Jednoduché ovocné smoothie

Ingredience:

  • 1 hruška
  • 1 banán
  • 1 půlka grapefruitu

Postup

Ovoce očistěte, nakrájejte a společně rozmixujte na jemné smoothie. Pokud máte raději sladší smoothie, použijte zralejší banány nebo ho doslaďte troškou medu.

Hrušky mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, proto jsou skvělým pomocníkem při čištění střevních stěn a zácpě. Společně s banánem, který neutralizuje žaludeční kyseliny a tím pomáhá proti pálení žáhy, vám po ránu dodají potřebnou energii. Grapefruit pak kromě vlákniny obsahuje i vitaminy C, A, B a E, K, vápník a antioxidanty. Můžete přidat také chia semínka, jež v tekutinách bobtnají a mají pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi i mozkové funkce.

Zdravá výživa začíná zdravou snídaní.

Kuřecí steak s čočkovým salátem

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 30 g másla
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř, bylinky

Salát:

  • 300 g zelené čočky
  • 1 červená cibule
  • 1 paprika (případně nakládaná kapie)
  • kousek pórku
  • 1 bobkový list

Zálivka:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa (nebo balsamika)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • špetka cukru, sůl, pepř 

Postup

Kuřecí prsa očistěte, osolte, opepřete a posypte oblíbenými bylinkami. Na rozpuštěném másle s olejem je opečte do zlatova. Propláchnutou čočku vařte s bobkovým listem asi 20 minut do měkka. Následně ji zchlaďte proudem studené vody a nechte okapat. Nakrájejte na malé kousky cibulku, pórek a papriku a smíchejte zeleninu s čočkou. Salát zalijte zálivkou připravenou z uvedených surovin a promíchejte.

Čočka je bohatá na vlákninu i bílkoviny, na vitaminy skupiny B a na kyselinu listovou – 100 g vařené čočky obsahuje dokonce dvojnásobek její doporučené denní dávky. Tradiční luštěnina navíc obsahuje víc železa než maso. Čočka dokáže snížit hladinu cholesterolu, udržuje zdravou krev a je vhodnou potravinou při hubnutí.

Batátové hranolky s avokádovým dipem

Ingredience:

  • 2 velké batáty
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř, sušené chilli, mletá uzená paprika

Dip:

  • 2 avokáda
  • půl šálku hladkolisté petržele
  • 100 g bílého jogurtu
  • šťáva z limetky
  • sůl, pepř

Postup

Batáty očistěte kartáčkem a nakrájejte na hranolky. Polijte je směsí koření a oleje a v míse vše pečlivě promíchejte. Hranolky rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě při asi 180 °C po dobu 25–30 minut, ideálně dozlatova. Dip připravíte snadno v mixéru – vložte do něj vypeckované avokádo spolu s ostatními ingrediencemi a vše rozmixujte na hladkou směs. Po upečení namáčejte hranolky do avokádového dipu.

Avokádo mnozí považují za superpotravinu. Aby také ne, obsahuje totiž zdravé velké množství nenasycených tuků. Kromě tuku v něm najdeme i spoustu vlákniny, bílkovin a aminokyselin. Obsahuje také vitamin E, přispívající ke krásné a mladé pokožce a dále železo i vitamin B6

První krok pro zdravější život

Ať už jste se ke změně svého životního stylu rozhodli z jakéhokoliv důvodu, garantujeme vám, že děláte krok správným směrem. Ne nadarmo se říká „jste to, co jíte“ – množství jídla a jeho nutriční hodnoty určují, jak vypadáme, jak dlouho budeme zdraví i to, zda budeme hýřit dobrou náladou. Zdravější jídla vám pomohou cítit se lépe ve vlastním těle, nastartují váš metabolismus a zlepší vaši imunitu.

 

Čtěte dál:

5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení
Antibiotika a alkohol - můžete si dát skleničku i během léčby?
Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky?

Dana Grófová

Vždy mě zajímalo psychické zdraví, to, jak být v pohodě a odbourat ze života stres. Ráda zkouším nová cvičení, meditaci či jógu, ale i další pomůcky, které mému zdraví a udržení psychické rovnováhy pomůžou. A správná strava a dobré zažívání jsou jednoduše základ.