Víte, jaký je rozdíl mezi probiotiky a laktobacily?
Dana Grófová
21. 09. 2020 9:54
Probiotika zná asi každý z nás. Pomáhají nám udržovat správnou střevní mikroflóru. Nejčastěji je budete brát s antibiotiky, ale užívat je můžete i preventivně a na podporu trávení. Navíc správná funkce trávicího ústrojí má pozitivní vliv i na náš imunitní systém. Mezi probiotika patří i laktobacily.
Co jsou probiotika?
Probiotika jsou bakterie mléčného kvašení. Obsahují živé mikroorganismy, které napomáhají k posílení střevní mikroflóry a imunitního systému. Najdete je v potravinách (kombucha, jogurty, tvrdé sýry, kefír), ale také je můžete tělu dodat v podobě doplňku stravy (sledujte kromě počtu kmenů bakterií zejména to, zda bakterie doputují až do střev).
Co jsou laktobacily?
Laktobacily patří mezi probiotika a jsou pravděpodobně nejznámější složkou. Laktobacily produkují kyselinu mléčnou, která dává kysaným mléčným výrobkům jejich typickou chuť. Prospěšná je také pro lidi s intolerancí na laktózu, jelikož se živí právě mléčným cukrem, tedy laktózou.
V těle laktobacily najdete zejména v trávicím traktu, ale také v ústech nebo ženských pohlavních orgánech. Naleznete je také v mateřském mléce jako Lactobacillus reuteri, tam pomáhají kojenci ke správnému vývoji imunity. Laktobacily jsou prospěšné také v prevenci proti zánětům a hnilobným bakteriím.
Laktobacily a probiotika – rozdíl
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi laktobacily a probiotiky, pak žádný. Probiotika jsou pouze zastřešující název pro mikroorganismy, které jsou našemu tělu prospěšné. Probiotika obsahují kmeny různých bakterií, mezi než patří i laktobacily. Kromě nich ale probiotika obsahují také bifidobakterie, kvasinky a enterobakterie.
Laktobacilů je přitom celá řada od těch běžných Lactobacillus acidophilus, přes Lactobacillus reuteri až po Lacotbacillus casei a Lactobacillus rhamnosus. Jsou důležité pro trávení, pomáhají v boji s patogenními bakteriemi a brání jejich růstu. Díky tomu se stávají prevencí i před průjmem.
Další kmeny bakterií v probiotikách – bifidobakterie, kvasinky a enterobakterie – jsou vzájemně doplňkem, spolu s laktobacily tvoří základ zdravého prostředí pro imunitní systém a zažívání. Enterobakterie jsou zásadní při průjmech a potlačují negativní vlivy antibiotik na trávicí trakt. Kvasinky pak zlepšují odolnost vůči cizím bakteriím, například při cestovatelských průjmech, ale také hrají zásadní roli při léčbě a prevenci zánětů tlustého střeva.