Bakterie ve střevech: Jak obnovit střevní mikroflóru?

Věděli jste, že člověk má ve svých střevech asi 1,5 kilo bakterií? Tyto bakterie mají vliv jak na naši imunitu, tak na psychiku. Narušení střevní mikroflóry pak má za následek i různá onemocnění. Jaké bakterie se nachází v našich ve střevech a jak obnovit svou střevní mikroflóru?

Jaké bakterie máme ve střevech?

V našich střevech se nachází přes sto různých bakterií. Největší zastoupení ale mají: bacteriodes, ruminococcus a prevotella. Samozřejmě tu najdete i baterie typu peptococcus, peptostreptococcus a nám dobře známé bifidobacterium a lactobacillus. Právě zmíněné poslední dva druhy bakterií získáváme také z různých potravin, jako například jogurtů obsahující živé organismy (resp. živou kulturu) nebo také doplňků stravy, jako jsou probiotika.

 

Látky potřebné pro zdravá střeva

O svá střeva a střevní mikroflóru bychom se měli starat. Nejlépe to jde přes stravu, kterou přijímáme. Zdravá strava a čerstvé potraviny naším střevům a potažmo střevní mikroflóře pomáhají udržovat ji v dobrém stavu. Látky, které jsou pro zdravá střeva potřebná nejvíce, jsou butyráty, které by v těle měly obsaženy přirozeně, ne vždy je jich ale dostatek. Nedostatek je často způsoben zejména dlouhým nebo častým užíváním antibiotik, ale také nedostatkem rozpustné vlákniny, kterou obsahuje ovoce a zelenina. Kromě toho jsou důležité i různé minerální látky, vláknina nebo vitaminy.

 

Jak na obnovu střevní mikroflóry

Jestli jste užívali antibiotika, chcete zlepšit životní styl a zdravě se stravovat nebo třeba zhubnout, musíte dát do pořádku stav střevního mikrobiomu neboli střevní mikroflóry. Obnova střevní mikroflóry je důležitá pro náš organismus i imunitní systém. Jak na to?

 

Pestrá strava je základ

To, co jíme, značně ovlivňuje naše střeva a potažmo i střevní mikroflóru. Pro zdravá střeva je proto velmi důležitá i zdravá a pestrá strava obsahující různé druhy potravin. Přidejte do svého jídelníčku více rostlinných potravin jako ovoce, zelenina, luštěniny či fazole. Tyto potraviny v sobě mají hodně nestravitelné vlákniny, která pomáhá v růstu střevních bakterií.

 

Kromě fazolí a luštěnin jsou skvělým zdrojem vlákniny vhodné pro obnovu střevní mikroflóry také maliny, brokolice, cizrna, zelený hrášek a celozrnné potraviny.

 

Zdraví prospěšné bifidobakterie zase získáme z jablek, borůvek nebo pistácií.

 

Nebojte se fermentovaných potravin

Kvašené potraviny obsahují zdraví prospěšná probiotika, která potřebujeme ke správnému fungování střevního traktu. Do jídelníčku proto přidejte i jogurty, kimči, kysané zelí nebo třeba vegetariány a vegany oblíbený tempeh.

 

Zvýšená konzumace jogurtů vede i k většímu počtu laktobacilů ve střevech, které nás chrání před záněty či průjmy. Musíte si ale vybrat správný jogurt, v jehož složení nejsou sacharidy – nejlepší je čistý bílý jogurt.

 

Vyhněte se umělým sladidlům

Umělá sladidla, která se používají jako náhrada cukru, mohou být často horší než jedna kostka cukru. Podle různých studií mohou umělá sladidla zvyšovat inzulinovou rezistenci a hladinu cukru v krvi. Pokud už musíte sladit, sáhněte po přírodních sladidlech – kvalitní med, javorový sirup nebo také stévie.

 

Jezte potraviny bohatá na prebiotika

Kromě probiotik jsou pro naše střeva důležitá i prebiotika, která jsou potravou pro bifidobakterie a pomáhají ke zlepšení fungování střev. Prebiotika pocházejí z látek, které tělo nedokáže strávit, převážně vlákniny a sacharidů. Najdeme je například v celozrnných potravinách, banánech, jablkách nebo také cibuli, česneku a rozinkách.

 

Čtěte dál:

Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky?
5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení
Co jíst, když užíváte antibiotika

Dana Grófová